Staatssteunoplossingen
Herschrijven van de geplande actie
Het klinkt misschien wat bijzonder, maar één van de meest effectieve manieren om met staatssteun om te gaan is ervoor te zorgen dat de door jou geplande actie … geen staatssteun bevat. Er zijn 5 voorwaarden waaraan voldaan moet worden opdat er sprake zou zijn van staatssteun. Dat betekent dus ook dat er 5 kansen zijn om ervoor te zorgen dat iets géén staatssteun is. Een aantal kleine toevoegingen aan een reglement of een beperkte wijziging aan het oorspronkelijke concept kunnen voldoende zijn.
Deminimis
Heel vaak hoor ik de opmerking: ” over zo’n bedrag gaan we toch niet lastig doen”. Dat is ook exact hoe de Europese Commissie er over denkt. Elke onderneming kan tot 300.000 euro steun op drie jaar tijd ontvangen zonder dat dit als marktverstorend wordt aangemerkt. Handig toch? Alleen er ook even voor zorgen dat het papierwerk hiervoor in orde is. En daar knelt helaas vaak het schoentje.
AGVV
De Commissie heeft al sinds de jaren ’50 ervaring met staatssteun. Hun best practices zijn gebundeld in de Algemene Vrijstellingsverordening. Hierin zijn een aantal thematische uitzonderingen en voorwaarden opgesomd waaronder staatssteun in bepaalde situaties toch wordt toegestaan. Het idee erachter? Nieuwe innovatieve ideeën hebben soms een duwtje in de rug nodig. Denk hierbij aan groene maatregelen, steun voor bepaalde types innovaties, samenwerking tussen kmo’s enz. Als gemeente vang je twee vliegen in één klap als je beleid hierin past: innovatief én geen staatssteun. Je moet de maatregelen wel ter kennis geven aan de Commissie, maar dat kan volledig online en met een beperkte rapportering.


Wanneer is er sprake van staatssteun?
De staatssteuntoets
Om te kunnen oordelen of een bepaalde steun gecatalogeerd moet worden als staatsteun, dien je een staatssteuntoets uit te voeren. Zo’n toets screent de geplande activiteit ten opzichte van de 5 criteria uit de definitie van staatssteun.
De definitie van staatsteun: 5 criteria
1. De steun wordt door staatsmiddelen bekostigd.
2. De steun wordt verleend aan een onderneming die een economische activiteit verricht.
3. Via deze staatsmiddelen verkrijgt deze onderneming een voordeel.
4. De maatregel is selectief en geldt bv. maar voor één of enkele ondernemingen.
5. De maatregel vervalst (of bedreigt) de mededinging en kan leiden tot een ongunstige beïnvloeding van het handelsverkeer in de EU.
Er moet cumulatief aan élk criterium worden voldaan.
Slechts wanneer op élke vraag ‘ja’ geantwoord kan worden, is er sprake van staatssteun.
Maar vergis je niet, de Europese interpretatie van deze criteria is vrij restrictief.
Een lokaal bestuur scoort vaak minimaal al 3 op 5.
Benieuwd naar ons aanbod? Klik hier
Meer info? Europa Decentraal